Skórki cytrynowe kandyzowane
Skórki cytrynowe kandyzowane są niezastąpionym dodatkiem do deserów, ciast i lodów. Możemy wykorzystać je również do dekoracji gotowych dań. Zapakowane są w estetyczne i niezwykle praktyczne pudełko z wieczkiem, dzięki czemu długo możemy cieszyć się świeżością i aromatem produktu.
Produkt dostępny:
- luzem
- w woreczkach 100g
Przepis na ciasteczka cytrynowe:
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- ½ opakowania skórkek cytrynowych kandyzowanych “PAK”
- 2 żółtka
- 375 g mąki pszennej
- marmolada cytrynowa
- (polewa czekoladowa)
Masło ubić dobrze mikserem na puch. Dodać cukier puder,pół opakowania skórek cytrynowych “PAK”. Mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Ciasto najlepiej mieszać mikserem. Mąkę przesiać przez drobne sito i powoli (łyżkami) dodawać do masy, cały czas mieszając. Tą masą wypełnić urządzenie do wyciskania i małymi porcjami wyciskać na papier do pieczenia (na blachę). Można wycisnąć długi pasek i kroić na jednakowe małe prostokąty. Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku – 12 minut w 170°C z obiegiem powietrza. Po upieczeniu i przestygnieciu po dwa ciasteczka sklejać masą cytrynową (marmeladą). Możemy również polać polewą czekoladową i posypać kawałkami